Monday, November 15, 2010

Saturday, September 11, 2010

I wonder will they would still replace nama ketua Agama Islam, Yg DiPertuan Agong with Father Joseph Lim Guan Eng dalam khutbah semayang jumaat.

Outrageous!

Monday, April 19, 2010

tolong la tgk blog nih !!

http://mymilktoof.blogspot.com/

like...crazy cute !

never failed to light my day

It Ain't Over 'Til It's Over
Lenny Kravitz

Written by: Lenny Kravitz

Here we are, still together
We are one...
So much time, wasted,
Playing games with love

So many tears I've cried
So much pain inside
But baby it ain't over 'til it's over
So many years we've tried
To keep our love alive
But baby it ain't over 'til it's over

How many times
Did we give up
But we always worked things out
And all my doubts and fears
Kept me wondering, yeahhh
If I'd always, always be in love

So many tears I've cried
So much pain inside
But baby it ain't over 'til it's over

So many years we've tried
And kept our love alive
'Cause baby it ain't over 'til it's over

So many tears I've cried
So much pain inside
Baby it ain't over 'til it's over

So many years we've tried
And kept our love alive
'Cause baby it ain't over 'til it's over

So many tears I've cried
So much pain inside
Baby it ain't over 'til it's over

So many years we've tried
to kept our love alive
'Cause baby it ain't over 'til it's over (over, over)

So many tears I've cried
So much pain inside
Baby it ain't over 'til it's over

So many years we've tried
And kept our love alive
'Cause baby it ain't over 'til it's over (over, over, over)

So many tears I've cried
So much pain inside
Baby it ain't over 'til it's over (over...fade out)

Friday, April 16, 2010

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:

1. Ayahnya
Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia.. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik keneraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?..pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahanam.)

2. Suaminya
Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia?Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)

3. Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas...kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)

4. Anak2 lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.....nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu
juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa...selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika
tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)

Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Firman Allah S..W.T;

"Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu..."


have you ever heard of, 'perempuan senang masuk syurga tapi senang jugak masuk neraka, and lelaki susah masuk syurga tapi susah jugak masuk neraka'?

it is true that men and women ada responsibilities masing2. while women have to adhere to strict socializing, dressing rules, and the ultimate rule is that, men carry along more responsibilities. men, you are not born as men, just to give you the access of enjoying small aurat region, (boleh ckp/gelak kuat2 suara tak aurat,pakai shorts, tak payah pakai baju) and less worries than women (in term of safety) and free to mingle and socialize, but you are assigned with heavier responsibilities, while you are enjoying those priviledges. well, with great 'power' comes great responsibilities.

i like how this statement is elaborated in the 2nd part of the email,unlike in certain reading materials where, terus saja highlight, 'WANITA PENYEBAB LELAKI MASUK NERAKA", which gives the impression that women is not worth of a respect in the world of Islam. I believe is muslim community, there should not be something as darjat lelaki lebih tinggi or darjat wanita lebih rendah or darjat wanita sama dgn lelaki or wanita..whatever. men and women have been assigned with their unique set of rules,duties and responsibilities, some of which comingled. it is whom have performed their duties and responsibilities within the stated rules are the ones yg paling tinggi darjat di sisi Tuhan, and you won't know where you stand, until you see it for yourself at akhirat nanti. so, it would be wise if kita sibuk2 improve ourselves rather than sibuk2 pasal org lain. tak dapat anything good pun.

Monday, March 29, 2010

Pursue your passions with a vengeance!


uh...my passion may mean, shoes...that would be dangerous..

Tuesday, March 09, 2010

much ado about the word Allah

I have been reserving my thoughts on this issue. It is sensitive but as a devout muslim, it is really obvious to see that the purpose to suddenly use the word, Allah, in their religious business after hundreds of years seem to be fishy. Muslims can't help but noticed that it is with the purpose of misleading the existing muslims, in their many efforts to weakened Islam.

Again, as a devout muslim, after considering the statement above, I am truly against this usage.


However, understanding the christian's konsep ketuhanan, they believe in the trinity concept, the father, the son and the holy spirit. For muslims on the other hand, the One God-Allah, one of the prophets - Isa/Jesus, and the angel-Jibril/Gabriel. This is where Islam and Christian contradicts each other, Allah tidak ber-anak atau di-beranak-kan.

So, correct me if I am wrong, for Christians, the father means, Allah? If yes, then we can't blame them if they want to use the word, Allah. After all, the religion of Islam teaches that the prophets that were sent by Allah to the Yahudi/Judaism and Nasrani/Christian, same as Muhammad, menyuruh kaum mereka menyembah hanya Allah. And with the coming of Islam, the jews and nasrani are told to abide by the teachings of Islam and follow Muhammad as their prophet. Which they declined, thus, masuklah mereka ke dalam golongan yang ingkar.

It is not surprising if these three religions use the word, Allah as the name of their God.

But going back to the matter of the issue with Christians insisting and requesting the rights in using the word, Allah in their 'business', my two cents is, kenapa muslims ghaplah? We know,say,spread, Jesus/Isa, as a nothing more than a prophet, he is not the son of the father/God. Question is, if we are strong enough, we can 'mislead' weak Christians or those with the basic of Christianity but do not believe in God when they grow up. Other devout Christians would be furious saying we are downgrading their trinity concept by relating the status of Jesus/Isa in Islam.

And now, it seems like the Christians are using the same concept, relating the word, Allah as their God-father (if my understanding in the above mentioned condition is correct) to mislead the muslim weaklings, those in general, who hardly perform their 5x prayers in a day, and kita ghaplah?

If we are strong enough, if we strengthen the teaching of Islam from home, in school, in our daily lives, among ourselves, would we be intimidated, jumpy?
If we are as unified as the Christian society. But look at us, look at our politicians, look at the rich middle east countries, look at our children. Macam mana kita tak cepat melompat and rasa terancam kan? Yang sedia lemah semakin lemah.
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya... Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu.. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'


Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'


Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi.


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'


Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda:

'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'


i suka part nie...byk kali sebut dlm quran, ramai manusia, xdak perasaan lain, selain daripada rasa menyesal bila dah mati and esp di akhirat. coz, kita boleh spend time masa sihat buat benda2 lain, tapi baca quran, semayang sunat jarang sekali. padahal, what really matters, is the eternal life lepas mati nanti. eternity tau. takdak sapa pun akan mati. for-ever. what is our preparation utk hidup for that eternity life?
it's like sitting for an exam, imagine kita tak properly prepared for that exam, ketaq tak? interview for a new job pun gubra. inikan nanti interview depan Tuhan. Boleh imagine ka sebarang interview di dunia nie yg lebih menggerunkan daripada interview depan Tuhan? Tak mungkin ada. So? What have we prepared so far?
Al-Quran tu bukan setakat pelindung, but peringatan. Peringatan, demi peringatan tentang penyesalan manusia di hari akhirat nanti, as detailed as the dialogues that will take place di dalam kubur, di akhirat, dan dalam neraka jugak. Semua focus on penyesalan. Semua ahli neraka janji kalau dihidupkan semula dia akan fill in every minute mengagungkan Tuhan. but we all know, we have already been given the chance. Setiap kata2 Tuhan tu benar. If we fall in the group yang menyesal, these will be our dialogue. If we masuk group mereka yang beroleh keuntungan, we are free. We can talk about anything. But as mentioned in Quran, ahli-ahli syurga sentiasa berzikir. Of course, i suppose after seeing keadaan neraka dan ahli2 neraka, mesti depa bertambah2 insaf. Kita tgk tsunami aftermath dulu pun insaf... buat seketika..hm..So? While we are still alive, which dialogue is our aim?